En del i praktikanttjänsten är ju att se och uppleva bistånd – även från andra oväntade håll. Så, för några veckor sedan när vi var i Kampala på alignseminarium träffade jag, Maria, på en härlig dam som bott i Kitgum i 11 år. Med andra ord mitt under den värsta perioden när rebellerna härjade som vildast. Innan dess bodde hon i Sudan. Hon kommer från Nya Zealand och är egentligen inte utsänd av någon församling och har ingen direkt organisation bakom sig men hon har startat ett barnhem som har 100 barn! Varje månad gör Gud mirakel och kvinnan bara strålar av Guds härlighet. Så, låt mig presentera Lois!

Lois tillsammans med Noah

Bespisningen

Den stora tomten. De odlar även en hel del själva för att dra ner på kostnaderna för maten.

Från början hade de ”bara” 40 barn och de började bli trångbodda.  Så fick hon höra om en tomt som skulle kosta 6000 nya zealendska dollar. Hon ville så gärna ha den och ringde sin syster för att kolla om det möjligen fanns någon möjlighet att få in lite extra pengar.  Syrran säger ”Har du inte kollat ditt konto? Vi fick in en gåva som jag satte in igår, den var på 6000 nya zealendska dollar”. Så var den första delen av marken inköpt men granntomten önskade Lois sig också, och bad. När hon kom till flygplatsen strax därefter kom en okänd kvinna kommer fram med ett kuvert på ytterligare 6000 nya zealendska dollar och snart var all mark inköpt. Sedan dess har Gud fortsatt att göra mirakel för denna kvinna och idag står en vacker byggnad på tomten. Pengar tickar in som svar på bön trots att hon inte ens har en hemsida eller organisation bakom sig.  Och hon har aldrig ens tiggt om pengar utan Gud bara förser. Någon sa en gång att det Gud beställer betalar han. Och även om hon säger att det inte varit lätt, hon har blivit stoppad av beväpnade rebeller och haft diverse trångmål genom åren så har hon sett Guds trofasthet.

Mitt möte med Lois var en enorm uppmuntran och när jag blir ”gammal och grå” önskar jag att jag var en sådan dynamisk, underbar kvinna som Lois. En väldoft och ett kristusbrev till de minsta av de minsta. Ett levande bevis på Guds godhet. Hon är en sann modern moder Theresa i norra Uganda!

Skulle jag sammanfatta Lois liv så vore det nog som taget ifrån Matteusevangeliets sjätte kapitel:

Gör er därför inte bekymmer och fråga inte: Vad skall vi äta? eller: Vad skall vi dricka? eller: Vad skall vi klä oss med? Efter allt detta söker hedningarna, men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.

Åh va jag önskar att jag var mer som hon! 🙂